NBA

Ebben a blogban az Amerika Profi Kosárlabdáról, az NBA-ről azon belül is a Cleveland Cavaliers-ről olvashat a kedves látogató. Kis kiegészítés: néha nem csak erről.

Linkblog

Utolsó kommentek

  • judit: :):):) Jó volt ez a kis beszámoló...és télleg volt 1 csomó helyesirási hiba....sebaj...:P jó ez a ... (2008.07.18. 20:56) Horvátország
  • Utolsó 20

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

NBA - Cleveland Cavaliers rövid történetének folytatása

2008.01.12. 18:20 | bubu23 | Szólj hozzá!

Tehát a történeti áttekintő után itt a folytatás amiben a gyenge szereplés lehetséges okait tárom fel valamint szóbakerülnek a játékosok és valami féle megoldás is.
Tehát a sereghajtó Cleveland a sikeres újonc(ok)al és a tudatos csapatépítéssel egy erős élcsapattá fejlődött Keleten. Ezután, a felfelé ívelő teljesítmény után sokan és jogosan várnánk hasonló egyenletes játékot, ám ez ebben a szezonban eddig nem nagyon látszik megvalósulni, annak ellenére, hogy a gárda játékosállományában nem következett be jelentős változás tavaly óta. Akkor miért is van ez? Azt hiszem ebben több tényező is szerepet játszik:
Az egyik az, hogy tavaly a rájátszásban jól teljesítő Pavlovic és Varejo szerződése lejárt és sajnos csak elég nehezen sikerült meghosszabbítani azokat. Pavlovic szabadügynök (free agent) lett, ami azt jelenti, hogy bármely csapattal aláírhatott volna, ha lett volna olyan csapat, aki megadja neki túlzó pénzbeli követeléseit. Végül aztán kis kompromisszummal egy évre írt alá a Clevelanddal. Hasonló volt a helyzet Varejoval is azzal a kis különbséggel, hogy ő csak korlátozott szabadügynök lett tehát rá a csapatnak még opciós joga volt. Sajnos ezek a fizetés és szerződéshosszabbítás körüli „hercehurcák”, ha nem rendeződnek el még idejében a holtszezonban, akkor erősen rányomják a bélyegüket mind a játékosok mind a csapat teljesítményére. Példaként megemlíteném a Bulls – t, ahol Gordon és Deng is hasonló cipőben jár/járt és ennek köszönhetően most csak árnyékuk korábbi önmaguknak.
Másik tényező a sérülések, amik sajnos nem kerülték el a csapatot az idei szezonkezdetkor. Donyell Marshall november elején játszott utoljára, pedig égető szükség lenne a tripláira. A korosodó 12. idényét taposó irányítót Eric Snow - t is nélkülözni kellett, akinek főként a védő munkájára lehet még mindig számítani. A sérültek sorát gyarapította még hosszú ideig Larry Huges is, aki sajnos ez elmúlt időkben egyre többet ingázik a kórtermek és a kosárpálya között. James is szerzett a szezon elején egy kisebb sérülést a kezén így 6 meccset neki is ki kellett hagynia, ami meg is látszott a csapat teljesítményén.
A harmadik tényező, pedig nem más, mint a csapat játékosainak összetétele, amiből a játékstratégia is adódik: James – re épül minden. Sokszor az előkészítés és a befejezés is. Ami igazán hiányzik az egy ponterős (15-17 pont meccsenként) dobóhátvéd és egy olyan irányító, aki elsődleges feladatának tartja a játékostársak kiszolgálását. Ugyanis ha James – nek nem megy, akkor általában veszít a csapat és sokszor az is kevés, ha bomba formában játszik, hiszen egy fecske nem (mindig) csinál nyarat.
Most pedig vegyük sorba kikre is számíthat Mike Brown mester:
Irányító poszton mostanában Larry Huges kezd. Sajnos nem nagyon idézi régi önmagát 14-15 pontos átlaga 9-re esett vissza, ezen kívül sérülékeny és óriási összegű szerződése sem igazán motiválja. A második számú irányító (aki egyébként szintén sokszor találja magát a kezdőben) az NBA - ban még csak második idényét töltő Daniel Gibson. Annak ellenére, hogy csak a draft második körének vége felé kelt el nagyon tehetséges és fejlődőképes. Ebben a szezonban dupla annyi játékidőt kap (33 perc) mint az előzőben, amit dupla annyi ponttal hálál meg. Fontos szerepet vállalt a tavalyi play off-ban való menetelésben is és nem mellesleg ebben az idényben a negyedik legeredményesebb tripladobó a ligában. Egyedül kissé gyenge gólpassz mutatóján lehet kivetni valót találni. Harmadik számú irányító a már fentebb említett Eric Snow, aki már csak epizódszerepekhez jut a pályán.
Dobóhátvéd poszton a rájátszásban brillírozó az idei szezonra elhalványuló Sasha Pavlovic kezd. Meccsenkénti 7,3-es pontátlagától mindenképp többet várnánk ráadásul mindezt 33%-os pontossággal dobálja. Előnyére szóljon hogy bevethető kiscsatár poszton is. Mögötte viszonylag jelentős játékidőt kap (20 perc) még a 2003-ban a San Antonioval bajnoki gyűrűt szerző Devin Brown. Nála szerintem jóval használhatóbb a tavaly draftolt Shanon Brown, akinek idén a játékidejével egyenes arányban nőttek a pontjai is. Szoros állásnál bevethető még az inkább tripláiról híres Damon Jones.
Ezennel el is érkeztünk a kiscsatár poszthoz, ahol természetesen a csapat sztárja LeBron James kezd. Rá ebben az idényben sem lehet panasz, vezeti a liga góllövő listáját (29, 1 pont/mérkőzés) amihez átlagosan 7 lepattanót kap le és ugyan ennyi gólpasszt oszt ki. Mögötte bevethető még Pavlovic valamint Marshall bár utóbbihoz annyira nem áll közel ez a játékkör. Ezen a poszton „játszik” még Ira Newble aki az utóbbi időkben inkább csak statisztál. Véleményem szerint a helyére el kellene egy minőségibb játékos, mert a meccsenkénti 2 hibátlan dobásán kívül tőle minden más már ajándék.
Ezután következnek a magas játékosok: Erőcsatár poszton játszik a Boozer helyére Memphisből megszerzett Drew Gooden. Igazából őt sem illetném panasszal erős dupla-duplás játékos, amihez jó mezőnyszázalék párosul. Mögötte játszik a már veterán azonban még így is minőségi játok nyújtó Marshall, akinek szintén a tripláira számít a csapat. Center poszton a klasszikus felépítésű litván, Zydrunas Ilgauskas kezd. Erős dupla-dupla közeli játékos finom csuklóval így távolabbról is eredményes. Sajnos a védekezése régebben sem volt acélos teljesítménye mostanában erősen hullámzó. Anderson Varejo vethető még be center vagy akár erőcsatárként is. Ő inkább védekező játékos azonban pontjait jó (50% fölötti) mezőnyszázalékkal értékesíti.
Nos hát ebből a játékos keretből gazdálkodhat Mike Brown ami, szerintem 1-2 esetet kivéve jónak hat. Egyedül Jamesnek kellene egy jó segítőtárs, hogy ne mindig neki kelljen az egész csapatot a hátán vinni. Jelenleg 19-18-as mérleggel áll a csapat, még nem késő megkongatni azt a bizonyos vészharangot és hosszabb menetelésekbe kezdeni. Fontos lenne, hogy 4-5 esetleg 6 meccses győzelmi szériákat tudnának felépíteni. Nemsokára jön a februári játékos csere időszak is, ahol ha szerencséjük van, sikerülhet előnyös cserére szert tenni. Szóval még koránt sem szabad teljesen leírni a Lovagokat, hiszen kisebb nagyobb hullámvölgyek minden csapat életében adódnak egy-egy szezon alatt. A lényeg, hogy ez ne tartson túl sokáig!

A bejegyzés trackback címe:

https://nba23.blog.hu/api/trackback/id/tr51549911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása